شرکت انویدیا از راهاندازی مرکز تحقیق و توسعه جهانی برای کسبوکار با فناوری هوش مصنوعی کوانتومی (G-QuAT) خبر داد. این مرکز میزبانی سوپرکامپیوتر ABCI-Q را بر عهده دارد که بزرگترین سوپرکامپیوتر تحقیقاتی در جهان محسوب میشود و به طور اختصاصی به محاسبات کوانتومی اختصاص یافته است. پردازندههای کوانتومی بر این باورند که میتوانند قدرت سوپرکامپیوترهای هوش مصنوعی را در حل چالشهای پیچیده جهانی تقویت کنند و این چالشها شامل حوزههای مختلفی مانند بهداشت و درمان، انرژی و مالی هستند.
به گفته انویدیا، ABCI-Q با فراهم آوردن محاسبات کوانتومی-GPU در مقیاسی بیسابقه، گام مهمی به سوی تحقق سیستمهای کوانتومی کاربردی و تسریع یافته است. این سوپرکامپیوتر که توسط مؤسسه ملی علوم و فناوری صنعتی پیشرفته ژاپن (AIST) ارائه شده، شامل ۲۰۲۰ واحد پردازش گرافیکی Nvidia H100 است که توسط پلتفرم شبکهسازی Nvidia Quantum-2 InfiniBand به هم متصل شدهاند. سیستم همچنین با Nvidia CUDA-Q، که یک پلتفرم محاسبات هیبریدی منبع باز برای سازماندهی سختافزار و نرمافزار لازم برای اجرا کردن برنامههای کوانتومی بزرگمقیاس است، یکپارچه شده است.
تیم کاستا، مدیر ارشد مهندسی رایانه، کوانتوم و CUDA-X™ در انویدیا، در این باره گفت: «ترکیب بیوقفه سختافزار کوانتومی با سوپرکامپیوترهای هوش مصنوعی، تحقق وعدههای محاسبات کوانتومی را برای همه تسریع خواهد کرد.» او همچنین افزود که همکاری انویدیا با AIST به پیشبرد پروژههایی مانند اصلاح خطای کوانتومی و توسعه کاربردها کمک خواهد کرد که برای ساخت سوپرکامپیوترهای کوانتومی کاربردی و تسریع یافته حیاتی هستند.
AI سوپرکامپیوتر ABCI-Q با پردازندههای کوانتومی مختلف ادغام شده است، از جمله پردازنده کوانتومی کیوبیت ابررسانا توسط فوجیتسو، پردازنده کوانتومی اتمهای خنثی توسط QuEra و پردازنده فوتونیک توسط OptQC که امکان انجام بارهای کاری هیبریدی کوانتومی-GPU را در چندین حالت کیوبیت فراهم میآورد.
ماساهiro هوریبه، معاون مدیر G-QuAT و AIST، اظهار داشت: «ABCI-Q به پژوهشگران در ژاپن این امکان را میدهد که چالشهای اصلی فناوریهای محاسبات کوانتومی را بررسی کنند و مسیر رسیدن به موارد استفاده عملی را تسریع بخشند. پلتفرم محاسبات تسریع یافته انویدیا در ABCI-Q به دانشمندان این قدرت را میدهد تا با سیستمهای ابتدایی که برای پیشرفت محاسبات کوانتومی ضروری هستند، آزمایش کنند.»