مدیرعامل انویدیا، جنسن هوانگ، به نظر میرسد با دولت ترامپ به توافقی دست یافته تا از محدودیتهای صادرات چیپهای هوش مصنوعی H20 این شرکت جلوگیری کند. چیپ H20، به عنوان پیشرفتهترین چیپ هوش مصنوعی تولید شده توسط انویدیا، همچنان قابلیت صادرات از ایالات متحده به چین را دارد و به نظر میرسد به دلیل تعهد هوانگ برای سرمایهگذاری در مراکز دادههای جدید هوش مصنوعی در ایالات متحده، از این محدودیتها معاف شده است.
بر اساس گزارش NPR، هوانگ این پیشنهاد را در هنگام نشستی در تفریگاه مار-A-Lago ترامپ در هفته گذشته مطرح کرده است. انویدیا از اظهارنظر در این زمینه خودداری کرده است. بسیاری از فعالان صنعت نیمههادی نگران بودند که H20ها، که به منظور کاهش عملکرد نسبت به سایر چیپهای انویدیا اصلاح شدهاند، با توجه به استفاده آنها توسط دیپسیک، یک شرکت مستقر در چین که از آنها برای آموزش مدل هوش مصنوعی R1 خود استفاده کرده، دچار محدودیت شوند.
مدل R1 که در ژانویه منتشر شد، به دلیل عملکرد قویاش در مقایسه با مدلهای آزمایشگاههای AI مستقر در آمریکا از جمله OpenAI خبرساز شد. سناتورهای هر دو حزب نیز خواستار محدودیتهایی برای H20 شدهاند. حتی گزارش شده که دولت ترامپ پیش از تغییر مسیر خود، در حال آمادهسازی محدودیتهای صادراتی برای H20 بوده است.
از لحاظ منطقی، این موضوع چندان عجیب نیست که ترامپ به ظاهراً با تعهد انویدیا برای سرمایهگذاری در زیرساختهای هوش مصنوعی ایالات متحده، برخی از محدودیتهای بالقوه چیپ را کنار گذاشته باشد. اما اجازه صادرات H20 به چین به نظر میرسد با هدف دولت برای حفظ تسلط آمریکا در زمینه هوش مصنوعی مغایرت دارد. این موضوع با توجه به تصمیم دولت ترامپ برای حفظ مجموعهای از قوانین صادراتی چیپهای هوش مصنوعی که توسط رئیسجمهور پیشین جو بایدن در ژانویه معرفی شد، حتی پیچیدهتر میشود. این قوانین محدودیتهایی برای صادرات چیپ به تقریباً همه کشورهای خارج از ایالات متحده، از جمله همپیمانان آمریکا با محدودیتهای شدیدتر برای چین و روسیه وضع کردهاند.
انویدیا این دستورالعملها را “بیسابقه و نادرست” خوانده و اعلام کرده که احتمالاً موجب مهار نوآوری جهانی خواهد شد. بسیاری از شرکتهای هوش مصنوعی به جز انویدیا نیز به رویکرد “آمریکا اول” ترامپ در تلاشند تا نظر مثبت دولت را جلب کنند. OpenAI در ژانویه با شرکتهای SoftBank و Oracle برای راهاندازی یک طرح 500 میلیارد دلاری تحت عنوان “پروژه استارگیت” همکاری کرد. مایکروسافت نیز متعهد به سرمایهگذاری 80 میلیارد دلاری برای ساخت مراکز دادههای هوش مصنوعی در سال مالی 2025 شده است که 50 درصد آن برای ایالات متحده در نظر گرفته شده است. ترامپ بر برخی شرکای خاص فشار آورده تا به نتایج دلخواه خود برسد و به گزارشها، به شرکت نیمههادی تایوانی TSMC گفته است که در صورت عدم ساخت کارخانههای جدید چیپ در ایالات متحده، باید مالیاتی تا 100 درصد پرداخت کند.